Amorteringsunderlag – Vad är det egentligen?

23.01.21

Amorteringsunderlag är ett dokument som visar vilka amorteringsvillkor som gäller för ditt bolån. Bland annat finns information om hur mycket du amorterar.

Om lånet tecknades efter den 1 juni 2016 behöver din bank också ange vilken värdering av bostaden som ligger till grund för amorteringen, samt hur länge denna värdering gäller.

Amorteringsunderlag visar hur din befintliga bank räknat på din amortering och hur de resonerade när de beviljade lånet. Reglerna säger att den nya bolånegivaren skall få tillgång till denna information för att kunna ge dig som kund ett nytt bolån.

Det nya bolåneinstitutet ska matcha villkoren i det befintliga amorteringsunderlaget. Du måste dock själv begära ut amorteringsunderlaget från din befintliga bolånegivare.

Det kan du antingen göra genom att ringa kundtjänst, eller skicka ett säkert meddelande när du loggat in på din bank internetbank. Om du har SBAB finns ditt amorteringsunderlag att hämta som en PDF när du loggar in.

Jag bad om amorteringsunderlaget men de återkopplar inte?

I många fall kan det ta över en vecka från det att du kontaktar din bank tills att amorteringsunderlaget kommer. Det är inte ovanligt att de drar ut på processen för att se över alternativ för att kunna behålla dig som kund, och därmed matchar ditt nya erbjudande.

Min bank valde att matcha det nya erbjudandet?

Det är toppen och vi är glada för din skull. Men se till att det inte bara är en tillfällig rabatt som snart kommer att ändras. Vi på Ränteradar.se kan hjälpa dig hålla koll på detta.

Du kan använda Ränteradar.se med jämna mellanrum för att kontrollera att du har den bästa räntan på marknaden. Vi skickar även en påminnelse om att kolla räntan på mail så ofta som du önskar.

Vanligt ställda frågor