Bolånekalkyl

Bolånekalkyl – Räkna enkelt ut dina bolånekostnader

16.12.20

Innan du ska köpa en bostad är det viktigt att hålla koll på vilka förutsättningar som gäller. En bolånekalkyl visar dig, givet ett antal faktorer, vad just du kommer behöva betala varje månad. Kalkylen tar hänsyn till dina låneuppgifter och visar dig sedan dina lånekostnader. Med hjälp av denna kunskap kan du sedan lättare navigera dig fram i jakten på din drömbostad.

Vad räknar bolånekalkylen ut?

Kalkylatorn är simpel och lätt att använda. Genom att fylla i bostadens pris samt din kontantinsats, räknas bolånets storlek ut. Tänk på att du måste ha minst 15% av bostadens pris i kontantinsats för att kunna få bolån.

Därefter krävs det att du fyller i din nominella ränta. Tar din bolånegivare avgifter för att uppläggning av bolånet (en engångsavgift) eller månadsavgifter (till exempel avi-avgifter), fyller du även i dessa. Med hjälp av dessa tre faktorer räknas den effektiva räntan ut, vilket är den ränta som du i slutändan betalar.

Avslutningsvis krävs det att du fyller i hur stor amortering som ska amorteras varje månad. Denna summa behövs för att kunna ge de fullständiga månads- och årsbetalningarna. Vet du inte hur mycket du ska amortera? Ta reda på det genom att läsa vårt inlägg om amortering.

Avslutningsvis räknas din belåningsgrad ut. Denna är viktig då den visar hur stor del av finansieringen som är skuld. Detta är något som påverkar om du omfattas av amorteringskraven eller inte. Till sist så påverkar belåningsgraden också hur bolånegivare sätter din ränta. En låg belåningsgrad belönas med en låg bolåneränta och tvärtom vid en hög belåningsgrad.

Vanligt ställda frågor