effektiv ränta

Effektiv ränta – Den egentliga räntan

02.09.20

Effektiv ränta blir relevant när det är dags att jämföra olika bolåneräntor, när du som kund vill veta vad du faktiskt kommer att betala varje månad. Den effektiva räntan ger en snabb bild av vad dina månadsavgifter kommer bli. Om du börjat fundera på att flytta ditt bolån kan det vara bra att förstå de olika variabler som presenteras.

När vi pratar bolåneräntor, och de olika erbjudanden vi hittar överallt, är det den nominella räntan som visas.

Viktigt att tänka på gällande effektiv ränta

Vi stirrar ofta blint på det första erbjudandet vi ser, men risken finns att dolda avgifter som exempelvis avi-avgifter eller uppläggningsavgifter missas.

Eftersom detta kan skilja sig mellan olika banker är det viktigt att jämföra den effektiva räntan, då får du en mer korrekt bild av vad dina kostnader blir.

Detta är något att vara extra uppmärksam på när andra typer av lån än bolån tas, såsom billån och båtlån. Det är först och främst vid dessa typer av lån som de stora skillnaderna mellan nominella räntor och effektiva räntor finns.

effektiv ränta

Effektiva ränta – Hur räknas den ut?

Att själv räkna ut kan vara komplicerat, nedan har vi på Ränteradar skapat en kalkylator som kan hjälpa dig. Kom dock ihåg att långivare måste presentera den effektiva räntan någonstans. Ibland kan du hitta den i den finstilta texten, var uppmärksam!

Om du använder kalkylatorn nedan ser du att den effektiva räntan kan vara högre än den nominella, trots att du inte har några avgifter.

Detta beror på att bankerna måste kompensera för att lånet betalas månadsvis, och tar därför en högre effektiv ränta. Detta för att summan av årets räntebetalningar ska matcha den nominella årsräntan.

Effektiv ränta uträkning
Formel för beräkning av effektiv ränta

Avslutningsvis så vill vi nämna att det i vanliga fall sällan tillkommer extra avgifter på bolån i Sverige. De undantag som finns hittas främst hos de alternativa bolånegivarna. De alternativa bolånegivarna är Bluestep, Svea, Nordax och Marginalen. Särskilda avgifter som tas ut, varierar från aktör till aktör. Exempelvis kan det handla om aviavigfter och räntepåslag under perioder.

Vill du har mer tips gällande flytt av bolån läs här.

Vanligt ställda frågor

Vad ingår i effektiv ränta?

När du får en effektiv ränta har du fått med den nominella räntan, inklusive alla kostnader som tillkommer, exempelvis avi-avgifter.

Hur räknar jag ut den effektiva räntan?

Inte helt okomplicerat, använd vår kalkylator så slipper du! Tänk även på att alla banker måste lägga upp den effektiva räntan nånstans vid erbjudandet – Läs det finstilta.

Hur kan ett exempel på detta se ut?

Den effektiva räntan ska alltid anges som årsränta i procent. Säg att du till exempel vill låna 100 000 kronor med rak amortering i fem år och med en ränta på 5 %. Lånet ska betalas varje månad. Med en uppläggningsavgift på 300 kronor och en aviavgift på 25 kronor blir den effektiva räntan 5,85 %.