lånelöfte

Lånelöfte – Vad utlovas egentligen?

16.11.20

Ett lånelöfte är det preliminära beskedet som din bolånegivare ger dig när det är dags att ta upp ett bolån för köp av en bostad. Vad som är viktigt att tänka på är att det endast är ett preliminärt besked och inte bindande. Detta innebär att du som får ett lånelöfte ej är garanterad lånet som lånelöftet avser.

Vad är ett lånelöfte?

Lånelöftet är ett förhandsbesked av bolåneinstitutet till dig som bolånetagare. Beskedet ger dig som ska köpa en bostad en indikation på hur mycket du maximalt får låna. Bolåneinstitutet gör en bedömning på ditt maximala lånebelopp efter hur dina ekonomiska förutsättningar är.

Eftersom att lånelöftet endast är preliminärt gäller det inget specifikt hus. För dig som är på bostadsjakt innebär det att du kan ansöka om ett lånelöfte innan du börjar gå på visningar. Vad är då anledningen till att det kan vara bra att ha ett preliminärt besked från bolåneinstitutet redan innan du hittat din drömbostad?

Mäklare och säljare vill ha en smidig affär där de som budar faktiskt kan köpa bostaden. Detta minskar ledtiden och allt arbete som mäklare lägger ner. Man kan självklart alltid ångra/ ta tillbaka ett bud. Men då är det åtminstone inte belåningen som ligger till grund för det.

Vad är skillnaden mot ett bolån?

Som tidigare nämnt är ett lånelöfte endast preliminärt och varken bindande för dig som skall ta bolånet eller för bolånegivaren. Lånelöftet är alltså en indikation som kan visa mäklaren din potentiella köpkraft. Det ger även dig själv en indikation på ungefär hur mycket du kan buda vid eventuella budgivningar. Det är därför viktigt att ta med sig att ett lånelöfte inte är samma sak som ett bolån.

Vid ett bostadsköp måste du därför ansöka ytterligare en gång om bolån, fast då specifikt för den aktuella bostaden. Långivaren ges därför en möjlighet att själva göra bedömningen om bostaden är en tillräcklig säkerhet för deras lån. De vill alltså försäkra sig om att du kan betala tillbaka lånet genom en bostadsförsäljning. Denna situation kan bli aktuell givet att du slutar betala tillbaka lånet.

När du väl ansöker om bolån för en specifik bostad görs en bedömning av dina ekonomiska förutsättningar om. Anledningen till detta är för att dina förutsättningar kan ha förändrats sedan det första ospecificerade lånelöftet givits ut. Det kan därför vara klokt att tänka på hur din arbetssituation ser ut under tiden som du letar bostad. Vid ett byte av arbete blir man i normala fall till en början provanställd, vilket bolånegivaren kan värdera negativt.

Hur ansöker jag om ett lånelöfte?

Idag erbjuder långivarna dig möjligheten till att enkelt fylla i en ansökan online. Ansökan består då av uppgifter om din ekonomiska situation.

Exempelvis ber de dig fylla i uppgifter som lön, skulder, anställningsform och dina omkostnader. Bolåneinstitutet kommer även att göra en kreditupplysning som visar ifall du har några tidigare betalningsanmärkningar.

När du fyllt i uppgifterna genomförs en bostadskalkyl med dina uppgifter. Denna kallas även för KALP och du kan läsa mer om den här.

Giltighetstiden för ett lånelöfte är i vanliga fall tre – sex månader. Om letandet efter bostaden skulle ta längre tid än så är det möjligt att ansöka om förlängning. Skulle det uppstå större förändringar i din ekonomiska situation, oavsett om det är positivt eller negativt, bör du informera bolånegivaren. Ett lånelöfte är som sagt inte bindande och gamla förutsättningar gäller inte.

Viktigt att tänka på

Det är fullt möjligt att ta ut lånelöften från flera olika bolånegivare. Vad som är viktigt att ha i åtanke då är att det görs kreditupplysningar vid varje lånelöfte. Det syns nämligen i varje ny kreditupplysning att det gjorts tidigare kreditupplysningar. Av bolånegivarna kan detta ses som något negativt, vilket kan vara värt att ha i åtanke. I de flesta fall behöver detta inte vara ett problem, i alla fall inte när det gäller bolån.

Köp av nyproduktion är ett annat område som kräver ytterligare eftertanke. Lånelöftets giltighetstid på tre – sex månader är densamma vilket gör att nyproduktionen ibland inte hinner färdigställas innan lånelöftet går ut.

För dig som är intresserad av att köpa nyproduktion kan det vara bra att fundera på om du verkligen har möjlighet att skriva under förhandsavtalet för nyproduktionen. Att hålla koll på möjligheterna till att häva det avtalet kan vara nyttigt vid negativa förändringar i din egna ekonomi eller bostadsmarknaden.

Ränteradar.se hjälper dig att få bästa bostadsränta!

Vanligt ställda frågor

Vad innebär lånelöftet?

Lånelöftet lovar ingenting då det varken är bindande för dig som skall ta bolån eller bolånegivaren.

Vad bestämmer storleken på lånelöftet?

Dina ekonomiska förutsättningar såsom lön, skulder och anställningsform.