Hypoteket – vårt första samarbete
26.08.21
Ränteradar.se har landat sitt första samarbete! Det är en stor ära för oss att få berätta om vårt allra första samarbete med en av de nyare aktörerna på bolånemarknaden – Hypoteket!
Vilka är Hypoteket?
Hypoteket är en bolåneaktör som med sina låga räntor haft en stark marknadstillväxt. Hypoteket tillämpar inga individuella prissättningar. Istället väljer de att hålla sig transparenta och erbjuder listräntor till samtliga bolånekunder. (Visa Hypotekets ränta mot snitträntorna- grafen)
Hypoteket klassas som ett bostadskreditinstitut, vilket menas att de har tillstånd att lämna eller förmedla bostadskrediter till konsumenter.
Hypoteket är ingen klassisk bank och har därför en annorlunda affärsmodell, nämligen en bolånefond. I bolånefonden investerar pensionsbolag och försäkringsbolag kapital, avkastningen går till bland annat pensionssparare. Konceptet är relativt nytt i Sverige, men välbeprövat i andra länder som Nederländerna. I Nederländerna är cirka 20 procent av nyutlåningen bolånefonder och det har även visat sig att aktörer likt dessa främjar finansiell stabilitet, vid exempelvis en bankkris.
Hos Hypoteket kan du antingen ta ett hypotekslån när du ska köpa en ny bostad, bygga ut eller flytta ett befintligt bolån du har hos en bank eller bolåneaktör. Jämförs Hypotekets räntor med storbankernas genomsnittsräntor kan vi se att deras listräntor ligger under bankernas. Detta innebär att bankernas individuella räntor i snitt fortfarande är högre än Hypotekets.
Vad ställer Hypoteket för krav?
Viktigt att poängtera är dock att Hypoteket ställer högre krav på tillåten belåningsgrad än banker. Det huvudsakliga kravet tillåter inte en belåningsgrad på mer än 65%. Har hushållet en belåningsgrad på 65 procent eller lägre finns det mycket goda chanser att få sitt bolån accepterat hos Hypoteket. Senaste tidens kraftiga prisökningar på bostäder har gjort att det kan vara möjligt för fler hushåll att skriva ned en tidigare belåningsgrad. Eftersom att din bostad sannolikt har ökat i värde kan du genom en omvärdering hos din bank att få en lägre belåningsgrad. Läs mer om belåningsgrad (här).
Vad är fördelen för dig som bolånekund?
Country manager at Ränteradar.se