byta bank

Byta bank – Hur svårt kan det vara?

09.09.20

Att byta bank och flytta sitt bolån ser många som en massa jobb. Jobb som man varken har tid för eller tillräckligt med energi till att genomföra.

Hur svårt är det att byta bank?

För dig som kund krävs det i själva verket inte alls mycket. De olika bolåneinstituten sköter idag merparten av processen. Vissa av bolåneaktörerna kan kräva fysiska underskrifter, men de vägleder dig genom hela den processen om det skulle vara aktuellt.

Flertalet aktörer har även börjat erbjuda helt digitala bolåneprocesser, så svaret på frågan är – Det är jättesmidigt att byta bank!

Hur mycket kan jag spara på att byta bank?

För att ta reda på hur mycket just du kan spara på ditt bolån är det enklaste sättet att du använder tjänsten på Ränteradar.se. Där kan du se hur räntan du har idag skiljer sig mot samtliga aktörer på marknaden.

Vill du så kan vi även hålla koll kontinuerligt, detta innebär att du får ett mail med information om det skett något förändringar. Logga in med mobilt BankID och kolla vad för räntor som du erbjuds baserat på dina uppgifter.

Tjänsten tar nämligen hänsyn till just dina unika förutsättningar. Du får en indikation på hur mycket du kan spara på att flytta ditt bolån till ett annat bolåneinstitut. Det bästa av allt – Det är helt automatiskt och gratis!

byta bank

Varför ska jag flytta mitt bolån?

För många av oss är bostaden vår största investering, bolånet blir då oftast vårt största lån. Genom att investera lite tid i att se över bolånet kan man spara tusentals kronor, som hade kunnat gå till något (mycket) roligare!

Bankerna ändrar ständigt sina räntor samtidigt som nya aktörer etablerar sig på marknaden. Detta innebär att den lägsta räntan som passar just din profil kan förändras över tid.

Ett bolån är en enkel produkt som oavsett långivare är densamma: pengar belastade med räntekostnader som ges förutsatt att en bostad ställs som säkerhet.

Eftersom bolån är en så enkel produkt finns det inga större skillnader mellan olika aktörers bolån, med undantag för räntan du som kund betalar.

byta bank

Om jag redan har den bästa räntan?

Situationen idag är att bankerna ger individuella rabatter vilket gör att räntan du har många gånger skiljer sig mot listräntorna som publiceras.

Dessa individuella rabatter är ofta baserade på att du har andra engagemang i banken. Engagemang inom banken är exempelvis; tjänstepension och sparande. Detta är praxis som ej bör accepteras.

Tänk även på att om du tänker byta bolån och begär amorteringsunderlag, kan din nuvarande bank matcha det nya erbjudandet. Detta är toppen, men se också till att banken inte höjer räntan i efterhand. Via Ränteradar kan du hålla koll på att du alltid har rätt ränta.

Vad som skiljer sig mot tidigare är att det idag finns nya aktörer som har en effektivare affärsmodell än bankerna. En bättre affärsmodell gör att företagen kan erbjuda en lägre ränta utan krav på andra engagemang.

Faktorer att tänka på när du ska byta bank

Amortering

Har du bestämt dig för att byta bank finns det lite att tänka på själv. För att nästa bank eller bolåneinstitut ska kunna ta över dig som kund behöver de veta hur du amorterat och hur din amorteringsplan ser ut.

Därför kan det vara läge att be om amorteringsunderlaget. Detta kan se lite olika ut beroende på bank. Du kan i nästan alla banker skicka säkert meddelande när du är inloggad och be de skicka den där. Hos SBAB ligger den bifogad när du är inloggad som en PDF. Mindre bolåneinstitut kan man maila.

Ränteskillnadsersättning

En annan viktig sak att tänka på är om du har bundit upp din ränta eller har rörligt. Har du bundit upp dig under en längre tid, dvs allt från två till tio år kan det vara värt att kolla upp hur mycket du har kvar innan du går i dessa tankar. Ränteskillnadsersättningen kan kosta dig dyrt.

Ränteradar.se hjälper dig att få bästa bostadsränta!

Det är ersättningen du får betala för att du flyttar lånet tidigare än under bindningstiden. Har du tre månaders bindningstid så finns ingen ränteskillnadsersättning. Det är vanligt att bolåneinstitut börjat konkurrera på ettårig bindningstid. Den är ofta lägre än 3-månaders. Ett år går fort så håll koll när det börjar närma sig. Självklart kan vi på Ränteradar hjälpa dig.

Pantbrev och lagfart

Ska du köpa en bostadsrätt är dessa begrepp irrelevanta. Men äger du en villa kan även detta bli relevant. Det kan nämligen vara så att du behöver ta ut nya pantbrev och detta kostar lite. Det kan fortfarande vara värt att flytta och det handlar ibland om tusentals kronor i sparande på din räntekostnader. Men det är inte ovanligt att kunder inte är beredda på de sidokostnader som kan tillkomma vid flytt av bolån. Pantbrev och lagfart är exempel på sådana kostnader.

Mitt tips är – Håll koll och se över vad som krävs. Det lättare än det låter och kan innebära sparande på tusentals kronor som du kan göra mycket roligare saker med.

Varför skiljer sig bolåneräntan mellan olika aktörer?

Exempel på nya aktörer är Stabelo och Hypoteket. Det unika med båda aktörer är att du slipper förhandla om din ränta. De erbjuder samma låga ränta till alla sina kunder.

Modellen hos de nya aktörerna ser annorlunda ut i jämförelse med traditionella banker. Enkelt förklarat skapar dessa bolag bolånefonder som försäkrings- och pensionsbolag går in med kapital i. Avkastningen går till till våra pensionärer.

Värt att notera är att kraven också därför blir lite högre. Stabelo kräver belåningsgrad på högst 60 procent, och Hypoteket på 65 procent. Använder man Ränteradar hjälper vi er att se vilka alternativ som fungerar bäst för dig med dina förutsättningar!

Hur mycket får jag låna?